Skip to content

VAGABOND-ΤΕΧΝΗ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

VAGABOND - ΤΕΧΝΗ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΟΛΘ, Μάιος 2004

Το καλλιτεχνικό φεστιβάλ με τίτλο «Vagabond, τέχνη σε δράση» ήταν μια τριήμερη (21-23 Μαΐου 2004) συνάντηση 60 νέων καλλιτεχνών που ζουν και δημιουργούν στη Θεσσαλονίκη.

Διοργανώθηκε από την ομάδα «d’ ARTagnan» στο παλιό Κεντρικό Τελωνείο στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν περισσότεροι από 70 καλλιτέχνες από τους χώρους της ζωγραφικής, της γλυπτικής, των εγκαταστάσεων, του βίντεο, της φωτογραφίας, του χοροθεάτρου και της μουσικής.
Θέμα της εκδήλωσης ήταν οι «Μεταμορφώσεις». Οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να μεταμορφώσουν -μέσα στο χώρο του Τελωνείου- υλικά, αντικείμενα, εικόνες, ήχους, ιδέες και αντιλήψεις και να δημιουργήσουν νέες, πρωτότυπες συνθέσεις. Κλήθηκαν να μεταμορφώσουν πτυχές της πραγματικότητας, πρόσωπα και σώματα, να σχολιάσουν στερεότυπα, να παρουσιάσουν κοινά και φθαρμένα αντικείμενα ως καινούρια ή καινούρια ως παλιά, να μεταπλάσουν γνωστές εικόνες και να τις νοηματοδοτήσουν ξανά, να δημιουργήσουν άλλες φανταστικές, να μετατρέψουν άχρηστα υλικά σε χρήσιμα και χρήσιμα σε άχρηστα, να φέρουν ξανά στο φως ξεχασμένες ιδέες και μέσα από νέο ένδυμα να τις επικαιροποιήσουν. Τα έργα που προέκυψαν πρότειναν μια διαφορετική εκδοχή της καθημερινότητας και μια νέα εικόνα της πραγματικότητας.
Η Vagabond διέφερε από άλλες ομαδικές εκθέσεις στο ότι οι συμμετέχοντες καλούνταν να μεταφέρουν τη δουλειά τους και να εργαστούν στον τόπο διεξαγωγής του γεγονότος, ο οποίος μετατράπηκε σε ένα γιγάντιο εργαστήριο.
Η Vagabond δεν αντιλήφθηκε την καλλιτεχνική παραγωγή σαν μία στατική και αυτόνομη διαδικασία, που περιορίζεται στο εργαστήριο του καλλιτέχνη και στην εκάστοτε προβολή της στα πλαίσια εκθεσιακών γεγονότων, αλλά, αντίθετα, αντιμετώπισε την καλλιτεχνική παραγωγή ως αποτέλεσμα της δυναμικής σχέσης αλληλεπίδρασης που αναπτύσσεται μεταξύ των καλλιτεχνών, του έργου τους και του ευρύτερου κοινού.
Προέτρεψε τους καλλιτέχνες να έρθουν σε άμεση επαφή αφενός μεταξύ τους, ανταλλάζοντας ιδέες, τεχνοτροπίες, θεματικές και αφετέρου με τους επισκέπτες και τις αναζητήσεις τους και, πέρα από μία έκθεση σύγχρονης τέχνης, αποτέλεσε έναν ανοικτό διάλογο για τα τεκταινόμενα της παραγωγής, αλλά και της κατανάλωσης της τέχνης στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Η Vagabond φλέρταρε με την έννοια της διάρκειας (duration), του γεγονότος (event), του γίγνεσθαι (becoming), της επεξεργασίας (process), της επανάχρησης (recycle) και με την έννοια του palimpsest, του readymade, του as found, του detournement, του merzbau.
Αναλυτικά, οι καλλιτέχνες που πήραν μέρος ήταν οι: Βασίλης Αβραμίδης, Γιώργος Αγγελίδης, Χαρούλα Αδαμοπούλου, Alina & Mike, Νίκος Ασλανίδης, Α10, Δημήτρης Βαρβάκης, Bleepy_z, Σταματίνα Βορεάδη, Καλλιόπη Βουλγαρούδη, Κωνσταντίνος Γεράρδος, Σπύρος Γιασαφάκης, Γιώργος Γκουρνέλης, Νίκος Γλαβίνας, Νίκος Δημηνάκης, Γιάννης Δημητριάδης, Δρώσα Μάζα, Gus, Πόπη Ιακώβου, Inertia, Θοδωρής Καγιάς, Χρήστος Καλός, Μίλτος Καραϊσκάκης, Κατερίνα Κατσιούρα, Δημήτρης Κολιαδήμας, Θάνος Κοσμίδης, Kosmoboy, Έλενα Κουκόλη, Χρήστος Κούντουρας, Αλεξάνδρα Λαγούδη, Σοφία Λαμπροπούλου, Σοφία Λιάρου, Φιλιώ Λούβαρη, Λύδια Λίθος, Θέκλα Μαλάμου, Μαρία Μητσοπούλου, Ελισάβετ Μοσχοπούλου, Ειρήνη Μπάκα, Ράνια Μπέλλου, Πέτρος Νικόλτσος, Κατερίνα Οικονομίδου, Pale Penguin, Γιώργος Παλιάτσιος, Χάρης Πάλλας, Σπύρος Ι. Παπαδημητρίου, Λία Παπαδοπούλου, Γιάννης Παπαϊωάννου, Σάκης Πασχαλίδης, Μαργαρίτα Πάτσικα, Ponchi, Σεμέλη Προκοπίου, Ελένη Ρήγα, Ειρήνη Ροντογιάννη, Ιωάννα Σαχίνη, Αλέξανδρος Σιμόπουλος, Έρη Σκυργιάννη, Εύα Σοπέογλου, Κωνσταντίνα Σταύρου, Μαρία Στεφανίδη, Ζηνοβία Τολούδη, Ελένη Τρανούλη, Γιώργος Τσάγκας, Μαρία Τσακαλίδου, Γιώργος Τσαλαμάνης, Διόρα Τσαντεκίδου, Βιργινία Τσιτιρίδου, Πάνος Φαμέλης, Μαρία Φωτεινάκη, Ελένη Φωτιάδου, Χρύσανθος Χριστοδούλου, X-Soma, 5* Hotel.
Το αναλυτικό παράλληλο πρόγραμμα ήταν το εξής:
Παρασκευή, 21 Μαΐου, 21.00 > μουσική συναυλία
Σάββατο, 22 Μαΐου,  12.00-24.00 > οι καλλιτέχνες δημιουργούν. 15.00 > art-café. 20.00-22.00 > χοροθεατρική παράσταση, performance, fashion performance, 22.00 > πάρτυ με dj
Κυριακή, 23 Μαΐου, 12.00-20.00 > οι καλλιτέχνες δημιουργούν. 13.00 > χοροθεατρική παράσταση, 17.00 > performance, 18.00 > τιμητική προβολή δράσεων
Θανάση Χονδρού – Αλεξάνδρας Κατσιάνη, 20.00 > εγκαίνια-λήξη

 

 

Μοιραστείτε το!

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια σ' αυτό το έργο.

Αναφορές

Δεν υπάρχουν αναφορές σ' αυτό το έργο.

Προσθήκη σχολίου

Required

Required

Optional

*

Σχετικά Έργα

Κατηγοριες

Αρχείο